Prehrana majke tijekom dojenja

Pravilnom prehranom dojilja osiguruje bebi primjereni prehrambeni unos koji je neophodan za bebin pravilni rast, razvoj i zdravlje. Ujedno omogućuje zdrav i siguran oporavak rodilje nakon porođaja.

Mati dojilja još uvijek jede kao za dvoje. Ona je još uvijek jedini izvor svih prehrambenih tvari potrebnih bebi.

  • Svakodnevni unos povrća i voća (poželjno je dnevno uzeti jedan obrok s narančastim povrćem, dva obroka s zelenim lisnatim povrćem te jedan obrok voća citrus skupine). Praktično, to znači uključiti dva komada voća ili povrća u svaki obrok (na primjer, bananu i čašu narančinog soka za doručak, čašu soka od rajčice i salatu za ručak, te obrok od obarenog povrća za večeru).
  • Povećati unos žitarica. Najmanje 5 obroka treba sadržati kruh od cijelog zrna i žitarice (pšenične pahuljice, riža).
  • Dovoljan unos mlijeka. Dojilja ima dnevne potrebe za kalcijem jednake jednoj litri nemasnog mlijeka.
  • Dovoljan unos bjelančevina. Dnevno unijeti tri obroka s bjelančevinama i to posno meso, piletinu bez kože, ribu ili kuhani grah ili grašak.
  • Nadopuna vitaminskim pripravcima. U konzultaciji s liječnikom u slučaju potrebe za dodatnim vitaminskim i mineralnim pripravcima.
  • Pažljiv izbor pića. Sve što majka pije, popije i beba koju doji. Zato treba piti dovoljno vode, a smanjiti unos alkohola i kofeina kavom, čajem i drugim napicima.
  • Uravnotežen unos kalorija. Dojiljine dnevne potrebe veće su od potreba odrasle osobe za 500 kalorija, ali su potrebe za vitaminima i mineralima veće. Dnevne potrebe dojilje kreću se od 2000 do 2200 kalorija.
  • Potrebno je redovito jesti tijekom dana. Gotovi proizvodi siromašni vitaminima i mineralima a bogati kalorijama nisu poželjni.
  • Tijekom dojenja nije potrebno biti na dijeti. Umanjen kalorijski unos podrazumijeva umanjen unos potrebnih vitamina i minerala čime majka postaje sklona češćim prehladama, osjećaju zamora te drugim zdravstvenim problemima, dok kvaliteta mlijeka i bebino zdravlje mogu također trpjeti posljedice. Prvih šest tjedana nakon porođaja nema potrebe da majka brine o svojoj težini.
  • Potrebno je izbjegavati gurmanski začinjena jela (grah, brokule, cvjetaču, luk i češnjak, papar), već treba pripremati jednostavna hranjiva jela s puno povrća, voća, posnog sira i mesa.
  • Аko majka puši duhan ili pije alkohol, oni prelaze u mlijeko i mogu naškoditi bebi, a ujedno umanjuju izlučivanje mlijeka. Ako je majka pušač, ne treba pušiti više od 10 cigareta na dan, te izbjegavati pušiti u prostoriji u kojoj beba boravi.
  • U slučaju obiteljske opterećenosti alergijama, moguće je da dojilja koja unosi mlijeko, jaja, ribu ili citrusno voće prouzroči reakciju na njih kod bebe. Ukoliko je beba alergična na kravlje mlijeko, potrebno je da majka ograniči unos tog mlijeka, a potrebu za kalcijem zadovolji drugom hranom (keljom, brokulama, lososom, sardinama).
  • Ukoliko je majka na vegetarijanskoj dijeti, postoji rizik razvoja nedostatka vitamina B12, te je zato potrebno konzultirati liječnika koji će preporučiti nadopunu vitamina B12.
  • Većina lijekova je sigurno i ne prelazi u mlijeko, ali majka ipak treba konzultirati liječnika ukoliko uzima lijekove. Samo mali dio lijekova prelazi u majčino mlijeko i može naškoditi bebi. Poželjno je izbjegavati chloramphenicol i tetracikline kao i metronidazol i sulfonamide. Izbjegavati lijekove koji mogu smanjiti mlijeko poput kontracepcijskih lijekova koji sadrže estrogene i tiazidne diuretike.

Tijekom dojenja beba koristi hranjive tvari koje dobiva od majke. Čak i kada prehrana majke nije primjerena, mlijeko zadovoljuje bebine potrebe. Ali, time lako može doći do nedostatka određenog vitamina ili minerala u majke, što utječe kako na zdravlje majke tako i na zdravlje bebe. Tako vitamini K, B6, C i drugi vitamini izravno ovise o majčinoj prehrani. Stoga se u ovom razdoblju u određenim slučajevima dopušta naknada multivitaminskim ili mineralnim pripravcima u konzultaciji s liječnikom. Ne treba nadmašiti preporučenu dozu određenih vitamina i minerala.

Određeni vitamini i minerali u većoj dozi mogu prouzročiti i određene probleme. Prekomjerni unos željeza može prouzročiti zatvor ili proljev. Svakako, vitaminski i mineralni pripravci ne mogu jamčiti zdravlje ukoliko je prehrana slaba.

Zato je uvijek potrebno najprije osigurati dovoljan unos voća i povrća kao izvora vitamina i minerala. Oni su bogati i drugim prehrambenim tvarima neophodnim za zdravlje, a koje farmaceutski pripravci ne mogu osigurati.

Dan je pregled proizvoda bogatih određenim vitaminima i mineralima


 

VITAMIN DELOVANJE IZVOR RDA
 Vitamin А  - vid 
- rast zubi i kostiju
- koža i epitelij
- Vitamin А, obogaćeno mleko, narandžasto voće, zeleno povrće i voće  1300RE
 Vitamin D  Razvoj kostiju i zuba  Vitamin D, obogaćeno mleko   400 IU
 Vitamin Е  Zaštita tkiva o oštećenja i zaštita eritrocita Bademi, klice, suncokretovo ulje, tamnozeleno lisnato povrće.  11-12 mg
 Vitamin К  Zgrušavanje krvi, razvoj kostiju. Tamnozeleno lisnato povrće.   65  mg
 Vitamin C  Vezno tkivo i zidovi krvnih sudova, apsorpcija gvožđa,  zaštita tkiva od oštećenja Voće citrusne grupe, kupus, paradajz, voće paprika  90-95 mg
 Vitamin B1  Metabolizam   Klice, meso, grašak   1.6 mg
 Vitamin B2   Metabolizam  Mleko, jogurt, jaje, žitarice, povrće 1.7-1.8 mg 
 Nijacin   Metabolizam  Piletina, kikiriki   20 mg
 Vitamin B6   Gradnja nervnog tkiva i sinteza belančevina. Banana, avokado, meso, riba, spanać  2.1 mg
 Vitamin  B12  Prevencija slabokrvnosti, gradnja živčanog tkiva. Meso, mlijeko, tuna, jaja, piletina, sir.  2.1 mg 
 Folna  kiselina  Normalna ćelijska funkcija, prevencija slabokrvnosti Tamnozeleno povrće, pomarandža, klice  260 mg
 Kalcijum   Kosti i zubi, mišićna i nervna kontrakcija Mleko, jogurt, sir, spanać  1200 mg
 Hromijum  Normalna glikemija  Klice, jabuke, žitarice, kvasac  50-200 mg
 Bakar   Rad srca, prevencija slabokrvnosti Plodovi mora, soja, iznutrice, mahunasto povrće  
 Gvožđe  Prevencija slabokrvnosti, reguliranje imuniteta Meso, tamnozeleno povrće, obogaćene žitarice  
 Magnezijum  Krvni pritisak, funkcija mišića I živaca      
 Mangan  Vezno tkivo, ugrušivanje krvi     
 Molibden   Metabolizam gvožđa    
 Selen   Zaštita tkiva od oštećenja    
 Cink   Zaceljivanje rana normalan rast i polni razvoj